24 Nov 2012

Jangan berjanji selamanya...





Assalammualaikum w.b.t

My future husband,
I do not hope you promise like that...or this...please reassure me for today...
I just want you be happy :)




****


I want us to love each other one day at a time...
... And string those days together like the precious things they are...
... Instead of trying too hard and promising too much.
Please don't expect me to always be good and kind and loving.
There are times when I will be cold
and thoughtless
and hard to understand.

But it will only be because of the weather, or the flu, or one of my moods
... not because I love you less. Please remember that.
Please don't think about all the things that could happen to us.
Don't think about other people coming between us.
Don't think about outgrowing eachother or growing out of love.

Please do think about al the good things that could happen to us.
Think of growing closer to each other,
finding new reasons for being together...
... and think of loving. I will, too. I am right now.

Please don't get mad at me if I forget your birthday,
or some special day we share...
... and please remember that there is an "everydayness"
about what we have that is beyong birthdays and anniversaries
That's why, sometimes, I may not remember on special day...
... because all our days are special to me.

Please don't ever sign a letter "as ever"
Please don't be too easy on me ...
Or expect me to be easy on you.
Both of us have room to grow,
and both of us have to grow if we want to hold each other's love
Please don't ever give me too much of yourself
or take too much of me.
In our togetherness, we still need our private places.

Please listen to me, when I'm talking to you...
... and please don't ever think about someone else when I kiss you(haram pada yang haram,halal pada yang halal*take note)
Please don't start an argument
or make me look foolish in front of other people...
... but when we're alone
don't feel like you're walking on eggs.
Go ahead and say what you think.
if I need telling off, tell me off
Then we can have our fight
and make up
and love again
just us.

Please remember to call me sometimes for no reason
except that you feel me thinking about you, needing your voice
Please don't ever lose that laugh of yours-
It's such a real laugh.
And never change the way you brush my hair back from my eyes 
and smile when I'm trying to be very serious...
or the little odd ways you have of saying things that make you "you"
one of a kind,
the one I love.

Please, lets not use politeness
And busyness and silence 
to avoid our problems
and the places where we hurt if something is wrong,
lets go after it and make it right.
It's a good feeling to think of growing older with you
but please, let's not ever grow old
I want us to always hang on to the newness
that we have right now.
And lets never be ashamed of our innocence,
of the child within us.
Lets never give up our dreams.
Please don't try keep it from me when you're feeling down
I'll never be able to share your joy if you try protect me from your sadness
Please don't ever say never...
... and please don't promise me forever
All I ask
is that you love me
now.

And please know that I love you more today then I ever had before.
I can't promise you forever,
but I can promise you today with the hope and belief
that there is a beautiful tomorrow in store for us.


credit to : please dont promise foever-rick lyon n realiti konspirasi :)




nota cinta cakap :
qoute nie betul-2 menyentuh jiwa raga orang yang tengah falling-2 love kut.
saya harap suatu hari nanti itu akan datang..
uhibbuki fillah until jannah <3..inshaAllah
innallaha ma'ana kan?...

10 Nov 2012

islam vs cara 1/2 islam.Mana satu pilihan?



Assalammualaikum w.b.t

hello guys ^^

Tyra ada good news kepada anda-anda sekalian.(nak bagitau result latuu..)okeh.yeah.alhamdulillah..selepas apa yang tyra lakukan untuk final exam,tyra bersyukur sangat. *muka happy*even tak dapat pun capai anugerah DEKAN.kan3.. alhamdulillah sebab tak ada repeat(memang menyusahkan hidup kalau repeat2 nie) apa yang boleh cakap LU only. tapi pointer?? haa..the secreto lea..heheh.

Okeh.full stop pasal result final exam.tyra nak kongsi pasal tajuk kita hari ini.'Islam vs 1/2 Islam.dalam 'kurungan' fashion atau fesyen.Yalah dalam tyra menghadapi hidup-hidup berliku di dunia nie pada zaman nie.Macam - macam fesyen yang entah apa-apa.yang bagi tyra teramatlah pelik * muka super dumper pelik*nyek3.. contohnya macam bonggol unta, ala-2 club night dress(ketat dan berbalut macam nangka nak masak),make up.mashaAllah* (tak terungkap)

*hanya gambar hiasan ok !

Jangan makeup over sangat yea kaum hawa sebab muka kita bukan BUKU MEWARNA

Tak ada pulak contoh makeup style badut nie (sedap panggil sikit daripada tut..tut)Ala yang pakai blusher merah2 pink gila2 tue.alarh yang bulat2 kat pipi tue.ha alarh,yang binatang ada pipi merah-merah tue.tak caya cer try stalker kat Mall -2 berdekatan.hehe oh...dah lebih*maaf yea.tapi dekat sini tyra bukan nak pandang hina kepada yang make up tebal camtu. tak..tak..tyra cuma nak korang pikir..cantik ke macam tue? korang tengok cermin,lawa kea? entah..tapi pada mata tyra serius macam tue. bagi tyra tak pakai makeup atau just neutral make up lagi lawa.tak salah make up tapi jangan tebal sangat macam cina opera tue. 

Jadilah diri sendiri itu lebih baik.Kita ikut cara islam itu lagi terbaik. Kita make up cara islam.Caranya ,untuk dapat muka bersinar-sinar 'Nur' dengan air wuduk.Solat 5 waktu tidak tinggal.Biasakan selalu berwuduk itu lagi terbaik. Untuk bibir berseri-seri merah-merah dengan berzikir dan membaca Al-Quran. Mata yang comel ala anak patung dengan  menjaga pandangan,selalu melihat Al-Quran,Bila kita menjaga pandangan,Allah sayang kita,Allah jaga mata kita.Itulah orang panggil muka 'Nur'see?? cara islam tak payah keluar 1 sen pun.Cara 1/2 islam perlu bajet duit untuk makeup berbilion ringgit,perlu masa untuk bermake up tapi cara islam kejap jea extra dengan pahala lagi.ya tak?

*Ambil iktibar daripada bibit-bibit kata dibawah nie dan pastikan anda kosongkan fikiran.Berfikirlah saat ini kita kembali kepada diri kita yang asal.yang neutral*


"Perempuan tak cun boleh nampak cun dengan mekap tebal.
Lelaki tak hensem, boleh nampak hensem dengan dompet tebal"

Tapi 

"Perempuan dan lelaki yang beriman,
 walau tanpa mekap dan dompet tebal akan tetap cantik dan hensem dengan nur keimanan di wajah"

****
☀☀Perempuan yang perasan cantik☀☀
✿Perempuan yang perasan cantik akan mendekati dengan lelaki,
✿Perempuan yang perasan cantik akan suka membuka auratnya,
✿Perempuan yang perasan cantik akan mula make up tebal-tebal,
✿Perempuan yang perasan cantik akan tunjuk semua gambarnya pada lelaki,
✿Perempuan yang perasan cantik akan merasakan dirinya paling ‘cute’,
✿Perempuan yang perasan cantik akan rasa diri dia paling ramai peminat,

☀Sedangkan HAKIKAT KECANTIKAN wanita ialah:
✿Muslimah yang cantik tidak akan menggedik dengan lelaki,
✿Muslimah yang cantik tidak akan membuka auratnya,
✿Muslimah yang cantik tidak perlu make up tebal-tebal,
✿Muslimah yang cantik tidak akan tunjuk wajahnya pada lelaki bukan mahram,
✿Muslimah yang cantik akan sentiasa rasa dirinya biasa-biasa saja,
✿Muslimah yang cantik akan merasa terhina apabila dirinya dikelilingi ‘kumbang’,

>>Kecantikan wanita tidak bererti andai tiada iman,taqwa dan ilmu padanya. Tariklah perhatian Allah,bukan    menarik perhatian lelaki yang tidak halal bagi kamu.

****


Pandanglah kecantikan hanya suatu keindahan yang bukan untuk diagung-agung kan...
Begitu juga janganlah memandang keburukan suatu kehodohan atau kecelaan...
Bersyukurlah atas apa yang dikurniakan kepada kita...
Kerana kedua duanya adalah anugerah TUHAN...

****


Setiap kali pakai telekung , tengok muka kita kat cermin dan cakap , " macam ni la wajah aku nanti ketika nak dikafankan , bezanya sekarang ni boleh maintain senyum , masa dah arwah nanti, tak tau
macam mana.." Allahu Rabbi.
****

Entahlah.aku selalu terbayang macam manalah perasaan lelaki yang berkahwin atas dasar muka palsu nie.oh noo..tak dapat ouh ! dan aku juga selalu terbayang kalaulah lelaki sekarang pun ada menda-menda make up camtu macam manalah.habis-habis.boleh koma time malam pertama doe.

****

" Kain apa yang menempek kat muka tu ?"

" Alamak , macam ninja la !"

" Selalunya orang pakai tutup muka ni , orang
jahat ."


" Buat apa la nak tutup , bukan dok negara Arab ."

Pasti ayat-ayat di atas pernah dirasai oleh sahabat-
sahabat muslimah yang mengenakan niqab . Di
pandang pelik bagaikan alien , dipandang sinis oleh
segenap ruangan pelosok manusia . Apa yang
peliknya ?

" Ni kan malaysia, bukan arab . Nak pakai macam
tu bagai ."

" Tak pakai purdah pun solehah jugak .."

Eh , siapa cakap pakai purdah , niqab solehah ?
Yang memakai niqab ni pun manusia jugak kan ?
Kalau dah namanya manusia , makhluk ciptaan ALLAH , tak ada yang sempurna . Tetapi sekurang-kurangnya dengan terpalit sehelai kain kecil kat wajahnya itu , membuatkan seseorang tu makin dekat dengan ALLAH .

Nak cakap bukan budaya kita ? Bukan budaya di
Malaysia ?

Ok , sekarang cuba bagitau adakah pakaian yang TAK MENUTUP AURAT tu , terbuka sana , terbuka sini, tak cukup kain lah , dan
berbagai lagi . Adakah ia budaya kita disini , budaya
ORANG ISLAM ?

~ Sila tepuk dada dan tanya iman ~

Keras tapi begitu bermakna kata-kata ini.tq so much FACEBOOKER budiman :)


Islam bukan anti fesyen , Islam hanya ANTI DEDAH AURAT DALAM BERFESYEN . Muslimah !
Jangan risau , antunna masih boleh menutup aurat dengan berbagai cara . 
Islam kan mudah :)



*saya comel dengan hijab.MUAH !*


31 Oct 2012

Kesalahan dalam solat tanpa disedari kita



Assalammualaikum w.b.t

Dah lepas dah pun raya aidiladha kan? kejap jea.Siapa sini posa arafah hari tu??cuba angkat kening??hehe..tahniah kepada anda , anda sekalian yang berpuasa hari tu kerana anda , anda adalah insan yang bertuah dan inshaAllah mendapat keberkatan daripadaNya :) 

Little evidence 

Didalam riwayat lain Nabi saw bersabda : 
 “Puasa hari Arafah, sesunguhnya aku berharap Allah swt agar menghapuskan dosa setahun yang lepasnya dan tahun yang sebelumnya” – (Hadith riwayat Tirmidzi)
 Daripada Sayyidatina Aisyah telah berkata :
'Tiada dari hari dalam setahun aku berpuasa lebih aku gemari daripada hari Arafah' – (Hadis riwayat Ibnu Abu Syaibah dan Baihaqi)

Sesungguhnya,orang berpuasa pada hari arafah Allah s.w.t menghapuskan dosa setahun sebelum dan selepasnya. Hari nie tyra nak share sikit dengan korang pasal kesalahan2 semasa solat yang sering kita buat tanpa kita sedar.Take note ok !  Solat ni tak boleh dibuat main.Perkara pertama yang akan ditanya oleh Allah s.w.t di akhirat nanti adalah solah(solat). Kalau solat pun ala kadar,main-main macam mana nak berjaya akhirat?ya tak?

Antara kesalahan semasa solat :

 Tidak  berdiri lurus. Berdiri lurus bagi yang berkemampuan merupakan salah satu rukun solat. Apa yang diperhatikan, seseorang yang sakit tidak berdiri lurus semasa solat. Mereka terus duduk, tanpa berdiri lurus. Sewajibnya, mereka berdiri lurus dahulu, kemudian, barulah mereka boleh duduk. Ini adalah kerana mereka masih boleh berdiri dan berjalan! Macam mana mereka ke masjid sekiranya mereka tidak boleh berjalan? Perkara ini terkecuali sekerinya seseorang itu memang betul-betul tidak mampu untuk berdiri.

 Takbiratul Ihram dilafazkan dengan salah. Contohnya, bertakbir dengan lafaz ﭐﷲ di mulut, dan ﺃﻛﺒﺮ di dalam hati. Walhal, lafaz takbiratul ihram adalah RUKUN QAULI, maka, ia WAJIB dilafazkan 100% di mulut tanpa meninggalkan satu hurufpun dalam kalimah ﭐﷲ ﺃﻛﺒﺮ . Selain itu, sekiranya makhraj lafaz takbiratul ihram ini salah, maka ia boleh juga membatalkan solat. Contohnya, melafazkan takbiratul ihram dengan suara angin (seperti suara orang berbisik).

 Terdapat kesalahan dalam al-Fatihah. Al-Fatihah merupakan RUKUN QAULI yang wajib dilafazkan 100% oleh mulut dengan makhraj dan tajwid yang betul. Sekiranya membaca al-Fatihah dalam hati atau menggunakan suara angin, maka, ia boleh membatalkan solat.Tidak thomakninah (berhenti seketika) dalam rukuk dan sujud. Kadar minimum untuk rukuk dan sujud adalah dengan kadar lafaz “subhanallah”. Maksud hadis:


“Seburuk-buruk pencuri adalah orang yang mencuri dalam solatnya.” Sahabat bertanya, “Bagaimana caranya mencuri solat itu wahai Rasulullah?” “Yaitu, yang tidak menyempurnakan rukuk, sujud dan bacaan di dalam solatnya” (HR Ahmad)

 Sujud yang tidak sempurna, anggota sujud tidak dikenakan ke atas lantai. Tujuh anggota sujud tersebut adalah: muka (termasuk dahi dan hidung); kedua tapak tangan; kedua lutut dan penghujung 2 tapak kaki (ibu jari), sebagaimana sabdanya yang bermaksud:


“Aku telah memerintahkan agar sujud keatas tujuh tulang: keatas dahi, dan beliau mengisyaratkan ke hidungnya, 2 tangan, 2 lutut dan pada penghujung 2 tapak kaki (ibu jari).” (Muttafaqun ‘Alaih)


 Lafaz tahiyyaat akhir yang salah. Perkara ini merupakan antara kesalahan yang amat biasa dilakukan tetapi ramai yang tidak menyedarinya. Lafaz tahiyyaat wajib disebut dengan makhraj yang betul kerana ia adalah rukun qauli. Sekiranya lafaz tahiyyat itu dilafazkan dengan suara angin juga, ia akan membatalkan solat. Namun begitu, amat sukar untuk diterangkan berkaitan lafaz tahiyyat akhir yang betul di dalam ruang yang terbatas ini. Sebaik-baiknya, rujuklah guru agama yang hak.

 Lafaz  salam dibaca dalam hati, dilafaz dengan suara angin, atau melafazkan salam dengan makhraj dan huruf yang salah juga boleh membatalkan solat. Lafaz yang tepat adalah ﭐﻟﺴﻼﻢﻋﻠﻴﻜﻢﻭﺭﺣﻤﺔﭐﷲ (assalaamu’alaikum warahmatullaah). Sekiranya menyebut “asalaamu’alaikum”, “salaamu’alaikum”, menukar huruf ﻉ kepada ﺃ, huruf ﺡ kepada ﻫ, atau apa sahaja sebutan yang selain daripada ﭐﻟﺴﻼﻢﻋﻠﻴﻜﻢﻭﺭﺣﻤﺔﭐﷲ , ia akan membatalkan solat. Menyebut salam dalam hati juga boleh membatalkan solat, kerana lafaz salam pertama adalah rukun qauli, ia WAJIB dilafazkan 100% oleh mulut dengan makhraj dan tajwid yang betul.

 Tangan berayun-ayun semasa iktidal. Pergerakan anggota besar 3 kali berturut-turut boleh membatalkan solat. Tak tahulah kenapa orang suka sangat ayun tangan semasa i’tidal, yang macam buayan tu.

 Tidak berhenti seketika, yakni i’tidal selepas rukuk.

 Dada berpaling dari kiblat


Berusahalah menjaga solat.Solat diawal waktu,bila dengar jea azan terus ambil wuduk,solat.Perbaiki mana-mana yang salah  , rukun qauli yang mana tak terbuat tanpa sedar. 





note kayangan  : Catatan untuk diriku dan untukmu. Moga catatan ini menjadi pendoman kepada anda , kepada yang ingin berubah, moga mendapat redhaNya.InshaAllah. 





23 Sep 2012

macro time !

Assalammualaikum alls !

salam bahagia suma ^^

i'm here just want to share this picture.it about macro picture :) cehh..bi berbagai. hehe.alang2 tyra terjenguk kejap dekat blog ni tyra nk kongsilah dengan korang gambar yang diambil dengan AF-S DX Micro Nikkor 40mm f/2.8G. yang ni sure2 lah parent tyra yang beli.tyra miskin jew..x mampu lagi..hehe = _=' 

by the way, LET




n enjoy ^^



: lighting my life :
pokok hutan yang tyra snap time nature walk.time ni department photo ada buat lawatan study.

: i'm run : p/s: semut ni yang cakap ok!

*special edition for my sour*
--ros merah--




just for you ok,my sour ^^
tapikan,masam sy mna sesuai dengan wangi neh,sesuai dengan bucuk jea.hehe

Yeah,pelikkan.gambar jea penuh.dh takda ceta targis,touching2 dah kan? yeah,tyra ini aq.aq minat 'photo' bukan sebab sekarang zaman dlsr, tapi kerana amik gambar jiwa aq,jiwa tyra. so harap korang boleh terimalah ^^  photographer bukan sekadar minat tapi jua inshaAllah future tyra..okeh.sampai sini saja.tunggu coming soon punya cerita ok..! 



bye2. nite



5 Apr 2012

Wuduk is pure

Assalammualaikum w.b.t
yabeddu..beduu 

Tadi pagi sebelum mak tyra pergi keja,mak tanya tyra dah balut belum gift?nak pergi pejabat pos nanti.ala'tak balut lagi !' tak sempat doe.takda mood nak balut-2 hadiah lagi.bia lambat bagi sikit,bia padan! hehe.ok sebenarnya itu sesi melalut. Nak bagi something kepada friend tyra. kawan lama. 

Dan time tyra tengah facebooking,tyra terbaca satu artikel ni dekat fb.pasal wuduk. tyra tak nak lah cerita pasal macam mana wuduk tu.korang  suma mesti dah tau punya.pada yang selalu kejap solat,kejap tak.bawa-2 bertaubat ok.solat ni bukannya lama pun.tak sampai 10 minit. 

 little evidence about prayer 

Daripada Al-Quran
1] ... maka dirikanlan solat. Sesungguhnya solat itu suatu kewajipan yang ditentukan waktunya ke atas orang-orang mukmin. (an-Nisa ... 103)Hadis Rasulullah s.a.w :1] Solat itu tiang agama, sesiapa yang mengerjakannya, dia akan menegakkan agamanya. Sesiapa yang meninggalkannya, dia akan meruntuhkan agamanya. ( Riwayat Baihaqi )2] Suruhlah anak-anak kamu mengerjakan solat apabila berusia tujuh tahun dan pukullah mereka jika meninggalkannya bila berumur sepuluh tahun dan pisahkanlah mereka di tempat tidur. (Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Al - Hakim)
do you see that ? even kita time tu sakit ke,kaki patah kea tetap kena solat. ada banyak cara yang boleh kita buat macam solat duduk,solat dalam baring dan banyak lagilah. Allah tu maha pengasih, kalau kita sakit Dia masih beri keringanan kepada kita untuk menunaikan kewajiban-Nya.



back to the point, pasal wuduk is pure or dalam Bmnya suci.tyra nak kongsi sikit amalan-2 sunat yang boleh dipraktikkan time ambil wuduk. tyra teringat bila terbaca artikel ni pada ustazah tyra dulu. ustazah ada cakap,amalan ni memang bagus sekali.macam time wuduk tu kita berdoa pada setiap anggota yang dibersihkan.antaranya..

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".
2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, putihkanlah >mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".
3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".
4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".
5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindunglah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".
6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".
7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".
8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat".
♥ amalkan.insyaallah mendapat keberkatan-Nya

persiapkanlah segala amalan-mu ketika di dunia sebelum roh kita bercerai daripada badan.
'sembahyanglah sebelum kita disembahyangkan'
sign dekat masjid banyak letak.jangan baca saja,paham maksud tersiratnya tu.


that all from me. tyra bukan ustazah,just nak jadikan satu perkongsian sementara masih hidup.hehe
assalammualaikum dan selamat beramal ! (macam ustaz kat hotFM ark?)
hui..hui 

nota cinta entry kali tyra try guna freebies cute miut drpd huda credit sikit  hehe  bye !

2 Apr 2012

Tips apa perlu bila ouchimm?

Assalammualaikum w.b.t 

big hugs sebab sudi melawat sini ! keh..keh

Hari ni tyra nak teach korang apa perlu buat apabila korang ouchimm ! atau pun dalam bahasa melayunya selsema.hehe.(saja buat tajuk macam tu.hihi)





Anyway, entry ni diwujudkan kerana tyra baru ja sembuh daripada selsema. so,insyaallah tips yang tyra kasi ni boleh pakailah.amin.

1. buat sup ayam panas-panas

*google*


yang ni kalau selsema,pasti nikmat punya kalau makan kau-2.tak percaya?ko try dulu la yea..
tyra bagi resepi neh(resepi nenek moyang kut..hehe)

bahan-bahan 
  • ayam (seekor)
  • bawang merah (1 biji)
  • bawang besar ataupun bawang putih (1 biji)
  • halia (1 inci)
  • kayu manis (sebatang)
  • bunga cengkih (4 kuntum)
  • bunga lawang (2 biji)
  • buah pelaga (3 biji)
  • kentang (2 biji)
  • lobak merah (1 batang)
  • semangkuk air panas
  • (perasa sup)-lada sulah, garam,stok ayam,daun sup,daun bawang,bawang goreng*wajib
cara-caranya
  • Segala rempah direndam dalam air panas sehingga air tu jadi suam ok
  • bawang putih dan merah dikisar halusss...
  • halia ditumbuk lumat
  • # panaskan minyak(guna planta lagi sedap)
  •  tumis bawang yang dikisar hingga naik bau
  • Masukkan halia dan rempah yang direndam.(air rendaman rempah jangan buang lagi ok)
  • Masukkan ayam dan gaul sebati
  • Masuk air rendaman dan tambah lagi satu mangkuk air
  • Biar sup menggelegak macam gunung berapi jap
  • Pastu masukkan lobak, kentang, stok ayam,garam,lada sulah(ikut kretiviti koranglah)
  • Tutup api
  • Masukkan daun bawang dan bawang goreng.Tutup periuk supaya aromanya kekal abadi.hehe
  • Sedia dinikmati. Ingat makan panas-panas !
wow ! macam terer.tipu la aq.tyra nak buat ni pun buka  resepi lagi kut.hehe

2. Minum teh panas atau minuman panas

Tip kedua ni semua orang tahukan.dah selsema tak kan nak menyeksakan diri lagi minum air sejuk. tapi tyra bila kena selsema,minum teh BOH adalah satu kenikmatan yang tidak terhingga.cehh.da feel gituu.

3. Breathe fresh air.

Keluar jalan-jalan. pergi taman kea, pantai kea. paling simple keluar dekat halaman rumah cukup rr. Hirup udara segar sepuas-puasnya.jangan jadikan sakit yang Allah uji ini sebagai bebanan.ambil rasa sakit tu sebagai nikmat untuk berehat.ok?take time and rest.

4. Makan ubat

Macam kureng jea.hehe.yang ni paling-2 penting.makan ubat seperti yang disyorkan doktor.jangan pakai ikut suka hati jea.nanti lambat sembuh mulalah nak melenting. relax-2.ubat ja pun.bukannya mati pun kan?

5. Tidur secukupnya





Bagi manusia-2 yang spesis burung hantu macam tyra ni kan,kena banyak-2 bertaubat dululah. tidur awal sikit,baru badan boleh berehat dengan sebaiknya.baru cepat sembuh.kan..kan..kan..?


nota cinta*just see and try.jangan tengok saja
itu saja daripada tyra,gud luck dan tyra doakan siapa yang sakit tu moga cepat sembuh yea.amin.

bye !
 
 photo q13_zpsop67oge3.png